Haas of konijn: zo herken je ’m in het wild

Zie je twee lange oren boven het hoge gras uitsteken, dan slaat al snel de twijfel toe. Heb je nu een haas of een konijn gespot? Niet zo gek, want deze twee langoren uit dezelfde familie worden wel vaker met elkaar verward. Wij scheppen voor eens en voor altijd duidelijkheid!

Uiterlijk

  • Een haas is groter (50 tot 65 cm) dan een konijn (35 tot 50 cm) en heeft langere oren met zwarte puntjes en grotere voeten waar hij sneller mee kan lopen.
  • Zie je een vluchtende langoor die al zigzaggend door een open veld rent? Dan heb je met een haas te maken. Konijnen huppelen meer en verkiezen een bosrijke omgeving.
  • Hazen hebben ogen met een amberkleurige iris en hun vacht is grijs- of geelbruin met zwarte vlekken, een witte buik en bleekgele wangen. Wilde konijnen zijn grijsbruin of zandkleurig, zonder zwarte vlekken, en hebben een donkerbruine iris.

Voortplanting

  • Het paringsritueel van hazen gaat er energiek aan toe: rammelaars achtervolgen een moertje uren aan een stuk aan hoge snelheid. Konijnen doen het rustiger aan en paren al zittend.
  • Een vrouwelijke haas heeft een zwangerschap van 42 dagen, waarna ze twee tot vier jongen op de wereld zet. Een konijnenvrouwtje is slechts 28 à 31 dagen in verwachting, maar kan tot twaalf baby’s werpen.
  • Kleine haasjes worden geboren met een vacht en open ogen, terwijl konijnenjongen meer op een babykitten lijken: kaal, blind en zonder ingebouwde temperatuurregeling. Ze zijn daarom een stuk minder zelfstandig, maar hebben wel een hogere levensverwachting, omdat Mama Konijn hen langer in het veilige nest houdt en beter beschermt.

Leefwijze

  • Zowel konijnen als hazen zijn vooral in de schemering en ’s nachts actief. Overdag leven hazen boven de grond en zoeken ze beschutting in hun ‘leger’, een ondiepe kuil waarin ze rusten of zonnen. Konijnen graven uitgebreide gangenstelsels onder de grond, vaak in een heuvel, en wagen zich zelden verder dan 400 meter buiten hun hol.
  • Een haas is minder sociaal dan een konijn: hij leeft solitair en hoeft geen territorium te verdedigen. Eten zoeken doet hij soms wel in groep, maar er is geen leider die bovenaan de hiërarchie staat. Konijnen leven in grote groepen (tot wel 50 dieren) met een duidelijke rangorde. Bij naderend gevaar waarschuwen ze elkaar door met de achterpoten te stampen.

Zo, nu ben je een echte kenner! Wil je je hazen- en konijnenkennis testen in de praktijk?

>> Met deze tips leer je succesvol dieren spotten in het wild.