Onderhoud-van-je-fiets


Onderhoud van je fiets

Als je je fiets goed onderhoudt, gaat hij een pak langer mee. Klinkt logisch, maar hoe begin ik eraan? Het belangrijkste is om je tweewieler zo veel mogelijk binnen te stallen en na een fietstochtje de modder zo snel mogelijk af te wassen. Verder raak je met de volgende stappen ook al een heel eind.

Stap 1

Hang je fiets op, zodat minstens het achterwiel de grond niet meer raakt. Als je ze nergens kan ophangen, kan je je fiets ook ondersteboven zetten zodat ze steunt op het stuur en het zadel.

Stap 2

Spuit met een ontvetter je ketting in. Draai met je trapper de ketting naar achteren, terwijl je met de ontvetter de ketting op de achtertandwielen inspuit. Zo spuit je de ketting, de achtertandwielen en de derailleurs in een keer schoon.

Stap 3

Maak een sopje met afwasmiddel en maak hiermee je fiets van boven tot onder proper. Dit gaat het beste met een borstel met lange haren. Spuit je fiets daarna af met een tuinslang of met een spons en een emmer water. Gebruik zeker nooit een hogedrukreiniger. Laat je fiets hierna drogen.

Stap 4

Smeer je ketting op dezelfde manier als je de ketting hebt ontvet. Draai langzaam de pedaal achteruit terwijl je de ketting insmeert. Als je de ketting hebt ingevet, draai dan even met de pedalen achteruit en vooruit, zodat het smeermiddel zich goed verspreid over de ketting. Haal daarna met een droge doek het overtollige smeermiddel van de ketting. Het middel moet immers enkel aan de binnenkant van de ketting zitten, niet aan de buitenkant.

Stap 5

Test regelmatig je remmen. Als je de rem te ver moet in knijpen, kan je de kabel wat opspannen. Dat doe je door de schroef die aan de remhandel zit een paar slagen naar buiten te draaien. Test de remmen daarna nog eens.

 

Hoe vaak?

Jaarlijks zijn er twee logische momenten voor groot onderhoud van je fiets, namelijk op het begin en het einde van het fietsseizoen. Gebruik die momenten om je tweewieler een flinke beurt te geven. Toch zijn er een aantal dingen die vaker moeten nagekeken worden.

 

Na elke rit

Kijk na elke rit even de wielen en de banden na. Zit er een slag of een losse spaak in je wiel of zijn de banden te zacht, dan kan het schadelijk zijn voor je fiets om verder te rijden. Test ineens ook je remmen en kijk eens of je ketting nog goed gesmeerd is.

 

Elke 500 km

  • Kabels smeren
  • Frame controleren op beschadigingen
  • Controleren of alles nog goed vast zit
  • Balhoofd controleren op speling
  • Pedalen en bracketas controleren op speling
  • Naven controleren op speling

Lukt het niet?

Krijg je toch een mankementje niet zelf opgelost? Aarzel dan niet, en breng zo snel mogelijk een bezoekje aan onze Bike Ateliers. Een klein euvel kan immers een dure zaak worden als het te lang blijft aanslepen.

Réparation internationale

Met deze praktische woordenlijst vol fietsonderdelen trek je overal op deze aardbol je plan.